četrtek, 28. avgust 2014

USTVARJANJE Z LESENIM SETOM TORTICA

"TOLTAAAA"...... se je zaslišalo, ko je naša najmlajša odprla "vrečko presenečenja".

Ja, še malo, pa bo pri nas tudi prava torta, taka rojstnodnevna, za triletne princeske. No ja, v obliki avta bo, kot si jo je izbrala.

In ravno pravi čas je k nam iz Trgovine Kakadu http://kakadu.si/ na počitnice prišla  lesena torta, pravzaprav kar cel set. Tako imamo ravno dovolj časa, da se naučimo kako se torta razreže, okrasi in seveda postreže goste. Pa še malo matematike se učimo zraven. Ne verjamete?

Leseni set tortica je našo najmlajšo zelo razveselil, pa tudi starejša sestra  se je ves čas smukala okoli. No, ja tudi velikemu bratu je bila všeč (a to ne smem povedati preveč naglas).

Ni minila niti minuta, ko je naša najmlajša, že skrbno pregledovala kaj vse se skriva v tem setu. In že začela s "peko" torte.
Vendar vsaka prava kuharica ve, peka torte ni nujno enostavna....

Najprej je treba torto pravilno oblikovati (ni nujno, da majhnim otrokom to uspe kar takoj), pri tem pa se malček skozi igro uči o oblikah in skladnosti delov. Torta bo okrogla (Hej, kaj to pomeni? )


 Hm, tole pa ni ravno okrogla torta...
 
 
 

Ampak, vaja dela mojstra.



Torta mora tudi lepo izgledati, zato  mora vse ostati na svojem mestu. Tu so v pomoč ježki, s katerimi se pritrdijo vsi deli torte in dodatki.

Ko je torta "pečena", jo je seveda treba okrasiti. Uh, koliko možnosti. Bo kar težka tale naloga... izbrati barvo svečk, število jagod, ...
Danes bo jagodna z rdečimi svečkami za očija, medvedek pa bi raje tako z bonboni in modrimi svečkami (še dobro, da že poznamo barve, a občasna vaja tudi ni odveč).



In seveda, ko je  skrbna gospodinja spekla svojo prvo torto, se je odločila, da bo ta kar zanjo. In že smo morali zapeti "Vse najboljše", tako za vajo- za pravi rojstni dan.

Treba pa je posteči tudi goste, torej torto razrezati in naložiti na krožničke. Še dobro, da je setu dodana lopatka za torte. A pri peki se je potrebno naučiti s pripomočki tudi rokovati.


 
 

Vsak od nas je dobil en kos, en pa je bil za igrače, ki so ta čas potrpežljivo čakale.

Da bi preverili, če bo dovolj kosov za vse, smo morali  najprej kose torte prešteti. In prešteti tudi nas, svečke, okraske,....  Mi zdaj verjamete da se ob peki učimo tudi matematike?

Pa matematika za malčke ni le preštevanje, temveč lahko tudi razvrščamo (po barvah, po tem kaj sodi skupaj glede na eno lastnost,...), lahko iščemo vsiljivca, spoznavamo velikosti (majhen, velik krog,...)... ob tem pa se seveda zabavamo.


Razvrščamo svečke po barvah
 
 
 
 
 Iščemo vsiljivca

 
 
Misel o igrači ob koncu počitnic...
 

Leseni set tortica http://kakadu.si/kuhanje/1712-leseni-set-tortica-md-000772005111.html  je kvalitetna, didaktična  in  zanimiva igrača, ki otroku poleg zabavnega ustvarjanja, preizkušanja, sestavljanja ter igranja vlog,  ponuja tudi možnosti za sproščeno učenje skozi igro.




Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.