petek, 13. junij 2014

IGRA SPOMIN (Melissa & Doug)


»O, to je pa ful dobr, nič ne pade in se ne izgubi« je bil prvi odziv naše skoraj 11 letnice, ko si je v avtu malo bolj podrobno ogledala našo »novo igračo na obisku«, igro Spomin.

Med nami verjetno ni nikogar, ki ne pozna klasične družabne igre Spomin. V moji mladosti sta bili na voljo verjetno dve različici igre (ali pa še kakšna, a veliko izbire zagotovo ni bilo). Seveda je danes drugače, a spremembe niso nujno slabe. Pravzaprav so pogosto zelo dobrodošle.

Otroci (in seveda starši) lahko danes izbiramo med celo kopico različic igre. V bistvu so si zelo podobne, le motivi so raznovrstni. No, seveda tudi računalniške izvedbe imamo,…. 

Malo drugačna pa je igra Spomin proizvajalca Melissa&Doug  http://kakadu.si/6/2512-igra-spomin-000772120906.html
In kot sem že rekla, spremembe so pogosto zelo dobrodošle. 

Pravila igre so enaka kot pri klasični izvedbi igre, odkrivamo ploščice in iščemo pare. In se seveda trudimo, zapomniti si čim več (ne smem izdati, da je mama v naši družini pri tem med slabšimi).

Igra pa je med drugim posebna po svoji obliki, saj je sestavljena iz lesene ploske, v katero vstavljaš grafične predloge, nato pa iščeš pare z odpiranjem okenc. Pri tem pa vsi deli ostanejo na svojem mestu in se ne izgubijo, zato je igra odlična bodisi za na pot, za igro na kavču, pikniku,… ali pa enako kot klasični spomin -za mizo.  Tudi velikost je primerna, ne prevelika, ne premajhna (dimenzije: 20,5 cm x 29 cm x 1,5 cm).
 
 


 
 
Priročnost pa ni edina vrlina potovalnega spomina, z njim ne krepimo le spomina, temveč se tudi učimo.
 
  Naši vtisi ali za vsakogar se nekaj najde….
Igra je namenjena otrokom od 5. leta dalje, a dejansko jo sama vidim tudi kot didaktični pripomoček za malo mlajše. Ampak najprej lepo po vrsti…..
Našo skoraj 11 letnico sem že omenila. Priznati moram, da sem mislila, da bo za to igro že malo prevelika, a ona bi se kar igrala in igrala. Ja, pa tudi našega očija je pritegnila (in ne, ne povem koliko let že šteje J  ).
 
Igrača poleg razvedrila, druženja in  krepitve spomina ponuja tudi odskočno desko, da se z otroki učimo skozi igro, tako starejši kot tudi mlajši, katerim igra še ni »uradno« namenjena.  Igra namreč vsebuje 7 tematsko različnih 2 stranskih grafičnih predlog (vozila, sadje, oblike, števila, barve, domače živali in živali iz živalskega vrta). 

 

 
Z našim sodelovanjem  lahko tako otrok med igro bogati tudi besedni zaklad,  spoznava števila, oblike, barve, spoznava, da nekatere stvari, bitja spadajo v neke skupine (domače živali, živali iz ZOO,..). Seveda prilagojeno otroku in njegovi starosti.

Zdaj boste rekli :»5 letnik pa menda že pozna barve (ne pa še vseh oblik, števil) in mu mama ja ne bo težila, s tem katera je ta in ta barva,…«. A vendarle lahko igro uporabimo tudi drugače. Dolgo vožnjo na morje lahko popestrimo s pomočjo igre Spomin tudi na primer tako, da otrok na plošči odkrije barvo, nato pa tekmujemo, kdo opazi čim več stvari take barve, mimo katerih se peljemo,… ali opazujemo katera vozila iz igre bomo srečali na cesti,...........

 

No, tudi igro z našo skoraj najstnico je mama malo začinila, saj smo možgančke aktivirali tudi tako, da smo odkrite slike poimenovali v angleščini (tudi mami se je kaj naučila J (pa brez skrbi, imamo plonk listek, pod vsako sliko je napisano angleško ime besede).
 



Za male in velike….  
Naša najmlajša je bila seveda tudi »preizkuševalka igrače na obisku«. In čeprav ji do starosti, za katero je igrača namenjena, manjka še enkrat toliko (2,5 let), smo se lahko igrali tudi z njo… seveda na njej prilagojen način.
Ni še razumela koncepta igre, a ji  je bilo vseeno zelo zanimivo in zabavno odpirati okenca in ugotavljati  kdo/ kaj se skriva » v hiški«.
O didaktičnih možnosti za učenje preko igre Spomin pri tej starosti pa niti ne bom izgubljala besed (širjenje besednega zaklada, spoznavanje barv, oblik, vozil, oponašanje oglašanja živali, kaj rad jem, spoznavanje števil, pogovor kaj živali jedo, zapojmo pesmico o….).
Pa tudi, ko se mama ni igrala zraven (in težila s to svojo didaktiko J) se je malčica čisto imenitno zabavala in trenirala finomotoriko prstov z odpiranjem okenc tako, da so bila ravno prav odprta. Igranje prave igre spomina pa bo seveda še malo počakalo. 




 
Končna misel:  Igra Spomin je priročna in zanimiva »lesena tablica«, ki je lahko mnogo več kot le Spomin - če si to le dovolimo.

Igro Spomin (kot tudi mnoge kvalitetne druge igrače) najdete v Trgovini Kakadu: http://kakadu.si/




 

 
 
 
 
 

 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.